Πρόλογος

Αγαπητή/έ αναγνώστρια-αναγνώστη

Με το τεύχος αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε την έκδοση του ετήσιου περιοδικού με τίτλο: : «EIRINI-Ανθρωπολογικό Περιοδικό για τη Μελέτη του Φύλου, της Πολιτισμικής Ετερογένειας και των Κοινωνικών Διακρίσεων (https://ireneanthropologic.wordpress.com/).

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του εν λόγω περιοδικού ξεκίνησε με πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, τιμώντας τη μνήμη της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Ειρήνης Τσιολάκη, η οποία στη διάρκεια των σπουδών της υποστήριξε θερμά τα ζητήματα φύλου και ισότητας.

Η «Λέσχη των Σπουδών Φύλου» σε συνεργασία με τη «Λέσχη Εθνογραφίας» του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών αγκάλιασαν και φιλοξενούν την έκδοση του περιοδικού, ενώ και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στηρίζει την προσπάθεια ως χορηγός επικοινωνίας.

Η συγκυρία στην Ελλάδα δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπο των έμφυλων διακρίσεων, του σεξισμού και της πατριαρχίας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη για περισσότερο χώρο και μεγαλύτερη διάχυση της γνώσης που προκύπτει μέσα από τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών. Το περιοδικό δίνει χώρο και βήμα σε φοιτήτριες και φοιτητές ή νέες ερευνήτριες και ερευνητές, προκειμένου να εκφραστούμε, να κατανοήσουμε και να συμβάλουμε από τη μεριά μας στη συζήτηση για τα φύλα, την ετερογένεια και τις κοινωνικές διακρίσεις.

Στον πρώτο ηλεκτρονικό τόμο που κυκλοφορεί φιλοξενούνται άρθρα από τον κλάδο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, των Κοινωνικών Επιστημών, των Πολιτισμικών Σπουδών και της Ιστορίας. Η ανδρική υπο(γονιμότητα), οι εργασιακές ταυτότητες των εργαζομένων και οι έμφυλες νοηματοδοτήσεις, ένα φεμινιστικό εγχείρημα σε χωριό του Ψηλορείτη, μια κοινωνική και σημειωτική ανάλυση των πόστερ της LGBTQ κοινότητας στην Ελλάδα και, τέλος, η ανάδειξη του γυναικείου φύλου με μια σύγχρονη οπτική, μέσα από τη σύζευξη μύθων, θρύλων και ιστοριών, συνιστούν τη θεματολογία του παρόντος τόμου.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνολική στήριξη την Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ευχαριστούμε για την καθοδήγηση και τις συμβουλές που χρειαστήκαμε σε όλη αυτή την πορεία την Ελένη Σιδέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Χάρη στη «Λέσχη των Σπουδών Φύλου» και στη «Λέσχη Εθνογραφίας» του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου στο ΒΣΑΣ η έκδοση του περιοδικού έγινε πραγματικότητα. Θερμές ευχαριστίες στις ανώνυμες αξιολογήτριες και στους ανώνυμους αξιολογητές, χωρίς τη συμβολή των οποίων η έκδοση του περιοδικού θα έμενε ανολοκλήρωτη.

Η Συντακτική Επιτροπή

Επικοινωνήστε μαζί μας